Amiből összetevődnek a borok
A finom italok fogyasztása hazánkban igen nagy népszerűségnek örvend. Az egyik ilyen kultúrkör a borok köré csoportosul. De milyen anyagok alkotják ezeket a finomságokat? Sokan kimondottan a bódító alkohol tartalmuk miatt isszák. Ez úgy kerül bele, hogy a leszüretelt szőlő magas cukortartalma, az élesztőgombák segítségével átalakul bizonyos mennyiségű és fokú alkohollá.
A hagyományosan erjesztett borok tizenhat százalékosnál nem lesznek magasabbak, mert ezen a szinten a gombák elpusztulnak. Mivel az erjedés sohasem tökéletes, így bizonyos mennyiségű cukor mindig marad, aminek köszönhetően édesebb ízt kaphat az ital. A borok testességét befolyásoló anyag a glicerin, ami szintén a szőlőben lévő cukor átalakulása során szokott létrejönni.
Az igazán fontos részleteket nyújtó dolgok közül, még említést érdemelnek a különböző savak, amelyek aránylag nagymennyiségben lehetnek jelen. Tejsav, borkősav, almasav és bizonyos mennyiségű citromsav is megadja a borok azon jellegét, amivel aztán azok hosszútávon rendelkezni fognak.